Därför gick jag på den fejkade festen



"Därför gick jag på den fejkade festen" -    Det är med stor glädje vi återser modeord.se favoriten Rolf Gunnarsson

02:45

http://open.spotify.com/track/5z4GFvv9BMJlUSbZGroVp6

Veckans Veg

Meat Loaf
Motivering: Meat Loaf


- Was a vegetarian for 15 years but then decided to eat meat. His favorite meat is pork chops.

Avgörande val.

När du känner dig nere kan du antingen;

1. Skriva ett extremt välformulerat debattinlägg där du fäktas mot väderkvarnar samt din egna frustration.

2. Hoooray for yooooo

Absolutisten Anka

SVD.se:

"Ett långvarigt alkoholintag under tonåren har fått råttor att ta riskfyllda och dåligt genomtänkta beslut när de blivit äldre... – Det har tidigare inte gått att se direkt orsak och verkan bland de studier som gjorts på människor, men med den här djurmodellen är det möjligt att visa sambandet, säger Ilene Bernstein, professor i psykologi och en av forskarna i studien.

Forskarna förklarar skillnaden i råttornas beteende med att tonårshjärnan är känslig och att alkohol sannolikt stör processer i hjärnans utveckling. Vissa områden i hjärnan utvecklas långsamt, till exempel de områden som styr hur vi fattar beslut, och det är en utveckling som fortsätter långt upp i tonåren....

– Det är ingen tvekan om att det sker en prägling vid stor alkoholkonsumtion i unga år, säger Lars Terenius, professor och forskare på alkohol och drogberoende på Karolinska Institutet...
– Det nya med den här studien är att de unga råttornas alkhoholintag hade så långvarig effekt. Studien är mycket intressant och det vore spännande att upprepa den, säger Terenius.

Experimenten kan, enligt forskarna, vara ett led i att försöka förstå hur alkoholintag under tonåren påverkar hjärnans strukturer, och hur det kan leda till felaktiga beslut som i vuxenlivet kan få förödande konsekvenser."



Moderord
vill med anledning av ovanstående artikel gratulera råttforskningen!
Dessvärre så har det samband som professor Ilene Bernstein pratar om redan bevisats empiriskt vad gäller människor, såvida inte fru Anka var nykterist under 80-talet.

Tonårsdrickande ger dålig beslutsförmåga

Publicerad: 25 september 2009, 20.18. Senast ändrad: 25 september 2009, 21.01

Alkoholintag under tonåren kan påverka hur vi fattar beslut senare i livet. Åtminstone hos råttor. Det visas i nya och ovanliga försök av amerikanska forskare.

Ett långvarigt alkoholintag under tonåren har fått råttor att ta riskfyllda och dåligt genomtänkta beslut när de blivit äldre. Det menar forskare från Washingtons universitet i Seattle. Och fenomenet kan ha stor relevans för människor.

–Det har tidigare inte gått att se direkt orsak och verkan bland de studier som gjorts på människor, men med den här djurmodellen är det möjligt att visa sambandet, säger Ilene Bernstein, professor i psykologi och en av forskarna i studien.

Tonårsråttor delades in i två grupper. En grupp som fick alkohol och en kontrollgrupp som inte fick någon. Alkoholen serverades som Jell-O Shots, en blandning av alkohol och gel som råttorna gillade. Tillgången på shots var obegränsad och det var helt frivillig att äta den. När råttorna blivit vuxna, och nyktrat till, tränades de i ett belöningssystem med sockerkulor. Det var stor skillnad i hur råttorna agerade. Kontrollgruppen valde uppgifter som gav en liten men säker belöning, medan alkoholråttorna gjorde val med stor risk att inte få någon belöning alls.

Forskarna förklarar skillnaden i råttornas beteende med att tonårshjärnan är känslig och att alkohol sannolikt stör processer i hjärnans utveckling. Vissa områden i hjärnan utvecklas långsamt, till exempel de områden som styr hur vi fattar beslut, och det är en utveckling som fortsätter långt upp i tonåren. I studien kunde forskarna se att dessa sent utvecklade områden i hjärnan påverkades negativt hos de råttor som fått alkohol under tonåren.

–Det är ingen tvekan om att det sker en prägling vid stor alkoholkonsumtion i unga år, säger Lars Terenius, professor och forskare på alkohol och drogberoende på Karolinska Institutet.

–Fler internationella studier visar det finns en koppling mellan alkoholmissbruk och riskbeteende.

–Det nya med den här studien är att de unga råttornas alkhoholintag hade så långvarig effekt. Studien är mycket intressant och det vore spännande att upprepa den, säger Terenius.

Experimenten kan, enligt forskarna, vara ett led i att försöka förstå hur alkoholintag under tonåren påverkar hjärnans strukturer, och hur det kan leda till felaktiga beslut som i vuxenlivet kan få förödande konsekvenser.

–Tonårsdrickande är en epidemi idag och den här forskningen väcker oro för att den unga hjärnan påverkas permanent av alkohol. Det innebär att vi behöver lägga betydligt mer resurser på att förebygga alkohol under ungdomsåren, avslutar Bernstein.


Fredagsfest med Microsoft



Sofieron är på kylning, Ledinskiva värms upp och Windows 7 installeras.

En bild säger mer än tusen ord


Kvarteret N

"Logik, kapitel 9
Argumentationsteori, språk och vetenskapsfilosofi

Logik kan kort definieras som ”studiet av giltiga argument” (Föllesdal m.fl. 2001: 289).
För att förstå vad logik är, är det alltså viktigt att förstå vad argument och giltiga sådana är.
Nedan beskrivs därför först argument, sedan giltiga argument och till sist logik.

Argument
Ett argument kan beskrivas som ”en rad satser varav några, som kallas premisser, utges för att vara skäl eller grunder för en annan av satserna, som kallas slutsats” (Föllesdal m.fl. 2001: 289).
Vi kan således förtydliga genom att säga att ett argument består av premisser och slutsats, där slutsatsen motiveras genom premisser. Som ett exempel kan vi se till argumentet:
"



Byggvärlden står för veckans exempel i studiet av premisser och giltiga slutsatser:


Finns det planer på att ändra namnet?
– Nej. Det finns det inte. Vi har ju pratat i kommunens namnberedning om detta men ingen vet var namnet kommer ifrån.

Men bara för att ingen vet var namnet kommer ifrån betyder det ju inte att man inte kan döpa om ett kvarter.
– Varför ska vi döpa om kvarteret?

Tja, för att det kan uppfattas som kränkande.
– Varför skulle det vara det?

I så fall har jag lite andra namnförslag. Vad sägs om Kvarteret Ariern, Kvarteret Bögen eller Kvarteret CP. Skulle det funka?
– Naturligtvis skulle man inte ge ett kvarter ett sådant namn - man skulle säkert inte heller med dagens värderingar föreslå namnet Negern.

Men du sade att namnet Negern inte är kränkande?
– Ja, fast kvarteret Negern är ju ett historiskt namn. Och kan heta det tills vi kommer fram till att det ska heta någonting annat.


En annan del av Västberga.



Finn fem fel.

Helikoptern är även en bra lösning i snabba stressade situationer när man vet med sig att det kommer bli bråttom.

Kommentar till DNs policy för artikelkommentarer



RSS 2.0